DETI, KTORÉ SA ODMALIČKA KAMARÁTIA S VODOU

5. augusta 2019

Pri mori alebo pri bazénoch tieto deti vynikajú, lebo sú s vodou kamaráti a vedia sa v nej dokonale a bezpečne pohybovať. Ide o  malých absolventov lekcií pohybu vo vode popradského aquaparku AquaCity Poprad. Opodstatnenie a popularitu tejto aktivity potvrdzuje 22 rokov fungovania plaveckého klubu pre najmenších. Ak dieťa nadobudne už v útlom detstve vzťah k vode, prospeje to jeho telesnému aj duševnému vývinu.

Klub je určený deťom od 3 mesiacov do 6 rokov. Od 6 rokov vedú kurzy plávania profesionálni tréneri z jedného z najväčších plaveckých klubov na Slovensku, ktorý dlhodobo dosahuje vynikajúce športové výsledky, avšak nevychováva len profesionálnych plavcov ale venuje sa aj rekreačnému plávaniu u detí.

„Voda je médium, ktoré je prospešné už pred narodením aj počas celého života. Nie náhodou sa dieťa vyvíja v plodovej vode. Plávať sa dá s bábätkom už odmalička a je to pre neho zmysluplná aktivita vysoko prospešná pre celkový psychomotorický vývoj. Takisto sa upevňuje vzťah matky a dieťaťa, alebo ocka, babky či dedka. U detičiek sa v kurzoch buduje vzťah k vode najideálnejšie vo veku od 5 mesiacov, čím sa naštartuje veľa iných aktivít. Je dôležité, aby si to  užívali, preto kurzy prebiehajú formou hry. Po 10 týždňoch sa už takmer všetky deti vedia ponárať, robiť otočky pod vodou, loviť z dna bazéna hračky, skákať do vody a správne plávať“.

Deti získavajú plavecké zručnosti nenúteným spôsobom, cvičia vo vode, učia sa riekanky, budujú si vzťah k športu, naučia sa disciplíne a určitému systému v kolektíve.

Voda v termálnych bazénoch v aquaparku  je pravidelne kontrolovaná  podľa najprísnejších noriem a je zaručene hygienicky nezávadná. Pre deti je pohyb vo vode prirodzený a prospešný. Tohto roku v AquaCity Poprad zaviedli i saunovanie detí po plávaní. Plávanie je považované za základ a vynikajúcu prípravu pre každý druh športu v budúcnosti a deti vďaka nemu získavajú kladný vzťah k športovaniu.

Po zdravotnej stránke je pobyt vo vode mimoriadne osožný,  je to vidieť najmä pri deťoch so zdravotnými problémami. Je blahodarný nielen pre pohybový aparát, ale viditeľné výsledky sú aj u autistických detí a detí s Downovým syndrómom, ktoré koľkokrát pri cvičení vo vode predčia iné deti.

Lekári potvrdzujú pozitívne účinky plávania a všeobecne pohybu vo vode. MUDr. Ján Potocký, ktorý sa okrem iných oblastí venuje dlhé roky aj športovej medicíne, zo svojej dlhoročnej úctyhodnej lekárskej praxe vie, že pohyb človeku prospieva a šport ho formuje po fyzickej, ale aj psychickej stránke.Športovanie udržiava ľudí v lepšom zdraví až do vysokého veku. Učí ich inému pohľadu na svet – vyhrávať aj prehrávať. „Ak sa prestanete hýbať, telo tuhne, stráca pružnosť, preto sa treba venovať pohybu pri rôznych druhoch športov od malička až do staroby. Dnes badám, že veľkým problémom nielen u dospelých, ale už aj u detí je nedostatok telesnej aktivity. Je neprijateľné, keď sú obézne už 6-8-ročné deti, pokiaľ samozrejme nejde o nadváhu v dôsledku choroby. Ale, ak ide o obezitu v dôsledku nedostatočného pohybu, je to zlé. V prvom rade vidím v tomto smere veľkú úlohu rodičov, aby viedli deti už od útleho veku k pohybu spojenému so športom. Pohyb je život, a to platí u detí, v dospelosti aj v neskorom veku.

Rodičovský príklad je najsilnejším vzorom. Práve obdobie dovoleniek je pre rodinu príležitosťou byť spolu a v lete tráviť čas najmä pri vode. Práve takto sa u detí môže začať budovať vzťah k pohybu, ktorý je  základom dobrého zdravia.