Popradský akvapark dostane novú podobu, do rekonštrukcie plánujú investovať 7 mil. eur

20. januára 2020

Popradský akvapark čakajú rozsiahle zmeny, v tomto roku tam plánujú začať s komplexnou rekonštrukciou za 7 miliónov eur. Týkať sa bude vnútorného zariadenia, ale aj dispozičného riešenia areálu. Pribudne tiež rodinná reštaurácia a v rámci atrakcií nová toboganová veža

Ako ďalej pre agentúru SITA povedal konateľ spoločnosti Aquapark Poprad, s. r. o., Richard Pichonský, cieľom plánovaných zmien je zvýšiť kapacitu areálu, ale aj štandard, eliminovať rady pri pokladniciach pri vstupe do akvaparku. Prvé práce by mali odštartovať v máji. „Rekonštrukcia bude rozdelená na niekoľko etáp, upravovať sa budú jednotlivé časti postupne, v snahe minimalizovať obmedzenie prevádzky,“ informoval Pichonský s tým, že obnova bude financovaná z vlastných aj úverových zdrojov.

Naposledy akvapark rekonštruovali v rokoch 2014 až 2016, keď vybudovali detský bazén, wellness centrum, pribudla centrálna reštaurácia, ale aj nové šatne. V rámci plánovanej komplexnej rekonštrukcie prejde ako prvý úpravou vstup do akvaparku. „Obnovíme tiež pokladne, šatne, sprchy, toalety, chceme zvýšiť ich kapacitu, ale aj štandard,“ vysvetlil Pichonský. Zamerať sa chcú hlavne na návštevníkov s elektronickými permanentkami či paušálnymi a sezónnymi, ktorých počet z roka na rok rastie. V areáli budú rozmiestnené poplatkové automaty a zníži sa počet turniketov. „Ľudia nebudú musieť čakať v rade a zaplatia cez automat. Týmto by sme mali uspokojiť asi polovicu návštevníkov, ktorí k nám chodia a využívajú tieto elektronické permanentky,“ skonštatoval konateľ popradského akvaparku.

Dispozičnými zmenami by mal byť akvapark rozdelený na tri logické celky. Prvý bude zameraný na zdravie a zahŕňať bude vnútorný plavecký bazén, fitnes centrum, masáže a wellness centrum, druhý na adrenalínové prvky a tretí na relax. Niekoľkonásobne sa zväčší aj vstup z hlavnej budovy do vonkajších bazénov. „Do prepojovacej chodby chceme priniesť faunu a flóru, budú tam umiestnené rastliny, ale aj zvieratá, pre ktoré toto prostredie bude prirodzené. Rovnako domček, ktorý slúži ako vstup do vonkajších bazénov, bude zväčšený a na jeho streche bude umiestnená reštaurácia v rodinnom duchu,“ prezradil Pichonský. Trojnásobne zvýši svoju kapacitu aj vonkajší detský bazén, kde pribudne malý tobogan a vznikne tiež nový priestor pre mamičky s malými deťmi.

K súčasnej toboganovej veži by mala pribudnúť ďalšia so štyrmi veľkými toboganmi s dĺžkou 160 metrov. S výškou približne 30 metrov bude dvakrát vyššia ako terajšia veža. V rámci nej pribudne adrenalínová atrakcia v podobe možnosti voľného pádu.

Plánované zmeny sú len pokračovaním zámeru zrevitalizovať areál, v rámci ktorého vlani dokončili rekonštrukciu jedného z priľahlých hotelov, ktorý sa zmenil z trojhviezdičkového na štvorhviezdičkový. Uplynulý rok bol podľa Pichonského oproti predchádzajúcim rokom priaznivý aj z hľadiska návštevnosti. Areál, teda akvapark, hotely a jeho ďalšie prevádzky navštívilo do 800 tisíc návštevníkov.

Väčšinovým vlastníkom spoločnosti AQUAPARK Poprad, s. r. o., je Letheby & Sons Limited s podielom 85 percent. Zvyšných 15 percent patrí mestu Poprad, ktoré však pred rokom avizovalo jeho plánovaný predaj, doteraz sa tak nestalo. Rok 2018 bol pre popradský akvapark z pohľadu tržieb historický, dosiahli výšku viac ako 11,8 milióna eur. Hospodársky výsledok predstavoval zisk vo výške takmer 756-tisíc eur. Spoločnosť v roku 2018 zamestnávala celkovo 166 zamestnancov a priemerná mzda bola 947,30 eura.