Kriocentrum – AquaCity Poprad
KRIOCENTRUM

Gyógyító és rehabilitációs módszer, amelynek története az 1970-es és 1980-as évekre nyúlik vissza. A kezelés során maximum három percig tartózkodnak a -120°C-os átlaghőmérsékletű kamrában, majd intenzív testmozgást végeznek – kinezioterápia. Az orvosi felügyelet mellett ebben a kamrában való tartózkodás serkenti a gyógyulást elősegítő enzimek és hormonok természetes termelődését, és „beindíthatja” a szervezet öngyógyítását és regenerációját.

További információ a krioterápiáról

A csak a hidegre reagáló receptorokat stimulálja. A kezelés során a testhőmérséklet mindössze 0,5 °C-kal, a bőr hőmérséklete pedig legfeljebb 3 °C-kal csökken. Az extrém hidegnek a receptorokra gyakorolt hatása olyan folyamatot indít el, amely pozitívan hat az idegvégződésekre és reakciót vált ki a szervezetben, hormontermelést, fokozza az anyagcserét és csökkenti a fájdalomérzetet. Az extrém hidegnek való kitettség aktiválja a hormonokat és felszabadítja a szervezet saját kortikoszteroidjait a gyulladásos folyamatok megszüntetéséhez szükséges mennyiségben, fájdalomgátlókat, „endorfinokat – boldogsághormonokat”, adrenalint, tesztoszteront és egy sor más, a szervezet számára előnyös anyagot.

A kriocentrumba érkezéskor a vendégek száraz pamutpólót, rövidnadrágot, fejpántot, kesztyűt, zoknit, papucsot, valamint orr- és szájmaszkot kapnak. A bőr egyes részeit a fent említett receptorstimuláció miatt fedetlenül kell hagyni. Előkészületként belépünk az adaptációs kamrába, ahol -60°C-os hőmérsékleten kb. 30 másodpercig tart. Ezt követi a belépés egy belső átjáróajtón keresztül a fő kriokamrába, ahol a hőmérséklet eléri a -120°C-ot, és ahol az ügyfelek folyamatosan mozgásban vannak, bőrkontaktus nélkül. Két vagy legfeljebb három perc elteltével a testet az adaptációs kamrán keresztül kivezetik, hogy a test alkalmazkodni tudjon a hőmérsékletváltozáshoz. A kriokamrából való kilépés után az ügyfelek 20 perc intenzív testmozgást végeznek.

A tudományos kutatás és a gyakorlati tapasztalatok kiváló eredményeket hoztak a következő diagnózisokban: mozgásszervek gyulladásos betegségei (reumatoid artritisz, reumás láz), az ízületek és a gerinc degeneratív betegségei (arthrosis), porckorongbetegségek, gerincfájdalom, reumatikus betegségek, köszvény, sclerosis multiplex, az izmok, ízületek és inak sérülések utáni elváltozásai (zúzódások, vérömlenyek stb.), paresis, fájdalmas összehúzódások a végtagokban, elsődleges és másodlagos csontritkulás, ízületi gyulladás és artrózis, fibromyalgia (lágyrészfájdalom az ízületekben), cellulitis, menopauzai nehézségek, elsődleges és másodlagos gyulladásos elváltozások, Alzheimer- és Parkinson-kór, agyi bénulás utáni állapotok, idegmotoros zavarok okozta degeneratív elváltozások, pikkelysömör, bőrgyulladás, ekcéma, pikkelysömör, migrén és depresszió tünetei, merevedési zavarok.