POHYB, NAJMÄ VO VODE, PROSPIEVA V KAŽDOM VEKU

5. augusta 2019

S letom sa neodmysliteľne spája pobyt pri vode. Bez plávania a zabávania sa v bazénoch aquaparkov, v prírodných vodných nádržiach alebo v mori si letnú dovolenku väčšina z nás nevie ani predstaviť. Veď pohyb vo vode prináša novú energiu, zlepšenie zdravia a kondície.
Lekári potvrdzujú pozitívne účinky plávania a všeobecne pohybu vo vode. MUDr. Ján Potocký, ktorý sa okrem iných oblastí venuje dlhé roky aj športovej medicíne, zdôrazňuje: „Vodné športy patria medzi najvhodnejšie pre všetky vekové kategórie. Plávanie je úžasná vec pre dýchací, krvný aj pohybový systém. Zaťažujú sa pri ňom všetky skupiny svalstva. Pohyb a cvičenie vo vode majú liečebné účinky najmä pri ochoreniach kĺbov, chrbtice a celého kostrového aparátu. V kombinácii s kryoterapiou prinášajú výborné výsledky.“
MUDr. J. Potocký zo svojej dlhoročnej úctyhodnej lekárskej praxe vie, že pohyb človeku prospieva a šport ho formuje po fyzickej, ale aj psychickej stránke. Nenadarmo už starovekí Gréci okrídlene hovorili V zdravom tele zdravý duch. Športovanie udržiava ľudí v lepšom zdraví až do vysokého veku. Učí ich inému pohľadu na svet – vyhrávať aj prehrávať. „Ak sa prestanete hýbať, telo tuhne, stráca pružnosť, preto sa treba venovať pohybu pri rôznych druhoch športov od malička až do staroby. Dnes badám, že veľkým problémom nielen u dospelých, ale už aj u detí je nedostatok telesnej aktivity. Je neprijateľné, keď sú obézne už 6-8-ročné deti, pokiaľ samozrejme nejde o nadváhu v dôsledku choroby. Ale, ak ide o obezitu v dôsledku nedostatočného pohybu, je to zlé. V prvom rade vidím v tomto smere veľkú úlohu rodičov, aby viedli deti už od útleho veku k pohybu spojenému so športom. Pohyb je život, a to platí u detí, v dospelosti aj v neskorom veku.“ Rodičovský príklad je najsilnejším vzorom. Práve obdobie dovoleniek je pre rodinu príležitosťou byť spolu a v lete tráviť čas najmä pri vode. Práve takto sa u detí môže začať budovať vzťah k pohybu, ktorý je základom dobrého zdravia.