POHYB, NAJMÄ VO VODE, PROSPIEVA V KAŽDOM VEKU

17. augusta 2020

Voda pre každého z nás od detstva bola neoddeliteľnou súčasťou života, zábavy či pohybu.. Bez plávania a zabávania sa v bazénoch aquaparkov, v prírodných vodných nádržiach alebo v mori si letnú dovolenku väčšina z nás nevie ani predstaviť. Veď pohyb vo vode prináša novú energiu, zlepšenie zdravia a kondície. Tréneri z každej oblasti športu vám potvrdia,  že pohyb človeku prospieva a šport ho formuje po fyzickej, ale aj psychickej stránke.

Športovanie udržiava ľudí v lepšom zdraví až do vysokého veku. Učí ich inému pohľadu na svet – vyhrávať aj prehrávať.

Lekári potvrdzujú pozitívne účinky plávania a všeobecne pohybu vo vode. MUDr. Ján Potocký z AquaCity Poprad, ktorý sa okrem iných oblastí venuje dlhé roky aj športovej medicíne, zdôrazňuje: „Vodné športy patria medzi najvhodnejšie pre všetky vekové kategórie. Plávanie je úžasná vec pre dýchací, krvný aj pohybový systém. Zaťažujú sa pri ňom všetky skupiny svalstva.  Pohyb a cvičenie vo vode majú liečebné účinky najmä pri ochoreniach kĺbov, chrbtice a celého kostrového aparátu. V kombinácii s kryoterapiou prinášajú výborné výsledky a vynikajúco sa doplňajú. Kryoterapiu a plávanie môžete dokonca absolvovať aj v ten istý deň.

Neviete plávať? Správnu techniku sa môžete naučiť v každom veku…
V AquaCity Poprad sú plavci i neplavci ako doma. Plavecké kurzy si môžete rezervovať aj ako súkromná osoba či jednotlivec u vybraných trénerov, nie je podmienkou byť členom domáceho plaveckého klubu. Plavecké kurzy pre deti i dospelých vám pomôžu pri osvojení základných plaveckých zručností ako je orientácia vo vode, štýl správneho dýchania a osvojenie si základných techník plávania. Pre dospelých, ktorí ovládajú základné plavecké techniky je kurz zameraný na zdokonalenie .

Klub plávania pre najmenších je určený deťom od 3 mesiacov do 6 rokov v termálnych bazénoch s teplou vodou. Od 6 rokov vedú kurzy plávania profesionálni tréneri z jedného z najväčších plaveckých klubov na Slovensku, ktorý dlhodobo dosahuje vynikajúce športové výsledky, avšak nevychováva len profesionálnych plavcov ale venuje sa aj rekreačnému plávaniu u detí aj dospelých, trénovať tu môžete v krytom olympijskom 50 m bazéne a po plávaní zrelaxovať v parnej saune, či využiť možnosť plávania v 30 m vonkajšom bazéne na čerstvom vzduchu v termálnej vode.

Plávanie  je športom pre každého jedinca – od najmladších po najstarších. Nenáročný pohyb vo vode a vlastnosti vodného prostredia nevyžadujú, aby človek disponoval výnimočnou telesnou pripravenosťou. Plávať môžu ľudia  i so slabšou kondíciou, ľudia rôznej telesnej hmotnosti, zvlášť pri problémoch s nadváhou je plávanie mimoriadne vhodné,   ľudia so získanými alebo vrodenými telesnými chybami, ale i mnohí po rôznych úrazoch. Vlastný plavecký pohyb a samotné vodné prostredie má silný vplyv na posilnenie zdravia, zvýšenie otužilosti i celkovej telesnej zdatnosti. Samotný pobyt v prostredí nezvyklom pre človeka – vo vode charakteristickej svojimi špecifickými vlastnosťami pôsobí na človeka blahodárne a považuje sa za jedno z biologicky najúčinnejších športových aktivít.

Žiadny stres. Plávanie je ideálna pohybová aktivita, ktorou možno kompenzovať pracovné zaťaženie. Okrem endorfínov, zvuky vody pôsobia osobitne relaxačne, preto pri psychickom vypätí či osobných problémoch je plávanie odporúčanou relaxačnou terapiou.  Osobitný význam má plávanie pre harmonický a správny vývoj detí. Zároveň u detí podporuje zmysel pre disciplínu a pravidelné športové aktivity.

„Ak sa prestanete hýbať, telo tuhne, stráca pružnosť, preto sa treba venovať pohybu pri rôznych druhoch športov od malička až do staroby. Dnes badám, že veľkým problémom nielen u dospelých, ale už aj u detí je nedostatok telesnej aktivity. Je neprijateľné, keď sú obézne už 6-8-ročné deti, pokiaľ samozrejme nejde o nadváhu v dôsledku choroby. Ale, ak ide o obezitu v dôsledku nedostatočného pohybu, je to zlé. V prvom rade vidím v tomto smere veľkú úlohu rodičov, aby viedli deti už od útleho veku k pohybu spojenému so športom. Pohyb je život, a to platí u detí, v dospelosti aj v neskorom veku.“ Rodičovský príklad je najsilnejším vzorom. Práve obdobie dovoleniek je pre rodinu príležitosťou byť spolu a v lete tráviť čas najmä pri vode. Práve takto sa u detí môže začať budovať vzťah k pohybu, ktorý je  základom dobrého zdravia.

Zdroj informácií : www.aquacity.sk