Nemocnica s novým zariadením pre deti: Darca je z popradského vodného sveta

1. júna 2017

POPRAD24

Popradská nemocnica má k dispozícii nové zariadenie – ide o EKG prístroj na detskom oddelení. Darcom je spoločnosť AquaCity, ktorá nemocnici pomohla opäť. Nový EKG prístroj pre detské oddelenie popradskej nemocnice pomôže hlavne tým najmenším. Dar odovzdal primárke detského oddelenia predseda dozornej rady spoločnosti AquaCity Jan Telenský.

„Tento dar je pre tých, ktorí sa nevedia vyjadriť, čo im je – pre malé bábätká. Prístroj pomôže hlavne tým, ktorí sú chorí od času, kedy sa narodia,“ uviedol Telenský, ktorý prostredníctvom AquaCity neobdaroval nemocnicu prvýkrát. „My cítime, že je potrebné podporovať takéto akcie. AquaCity je o prevencii, o zdraví. Tým, ktorí na tom nie sú tak dobre ako tí, ktorí sa k nám chodia kúpať, sme dali dar. Pomôže to aj sestričkám a personálu, aby videli, že spoločnosť si váži ich prácu, pretože bez nich by to bolo ťažké. Mamička s chorým dieťaťom bude vedieť, že je nielen v dobrých rukách, ale že má vedľa seba zariadenie, ktoré pomôže dieťa vyliečiť,“ dodal Telenský. “Tento dar sme symbolicky odovzdali už na minuloročnej Fashion Charity Night, z ktorej pochádza aj finančný výťažok na tento prístroj. Podujatie organizujeme každý rok. Podporujeme rodiny z regiónu a projekty, ktoré slúžia verejnosti,“ vysvetlil predseda dozornej rady.

Kvalitnej modernej techniky v nemocniciach nie je nikdy dosť. Nové EKG-čko svoju úlohu začalo plniť okamžite. „Pomôže každá technika, ktorá je pre dieťa užitočná a ktorá nám pomôže dospieť k správnej diagnóze,“ konštatovala Beáta Šoltýsová, primárka pediatrického oddelenia s JIS Nemocnice Poprad, a.s.

„Lekára a sestru nenahradí žiadny prístroj, ale EKG v detskom veku je úplný štandard a využívame ho každý deň. Za tento dar sme veľmi vďačný,“ pokračovala primárka.

Bez kvalitného personálu a vybavenia sa medicína robí ťažko. V dnešnej dobe nie je ľahké dopracovať sa k prístrojom, ktoré sú moderné a teda zároveň aj drahé. „Lekári sa snažia robiť medicínu najlepšie ako vedia. Aj pretekár, keď nemá dobré auto, nespraví dobré preteky. To isté je aj v medicíne. Treba prístroje, vývoj ide dopredu. Žiaľbohu, niekedy sú drahé. Veľmi nám pomáhajú ľudia, ktorí sú mimo zdravotníctva a ktorí sa rozhodnú poskytnúť nejaký dar,“ uzavrel riaditeľ lekársko-preventívnej starostlivosti popradskej nemocnice Miloš Kňaze.