Ekologický rezort AquaCity Poprad

15. októbra 2018

Zatiaľ čo 100 medzinárodných klimatických vedcov spojených pod organizáciou Spojených národov upozorňuje že čelíme katastrofe, „tichý muž v horách „ pracoval pre záchranu sveta.
Vedci požiadali vlády aby podnikli bezprecedentné kroky k zvráteniu zmien týkajúcich sa globálnej klímy. Globálne otepľovanie, ako uvádzajú, môže spôsobiť úplne zmiznutie svetových tropických koralových útesov, kolaps ľadovcov v Antarktíde a Grónsku, a zdvihnutie hladiny morí natoľko, že môžu zaplaviť územia s miliónmi ľudí. V skratke títo vedci hovoria o tom, že planéta má iba pár desiatok rokov kým dosiahne hranicu zmeny klímy.

Dr. Jan Telensky, ktorý postavil eko-pevnosť v slovenských Vysokých Tatrách sa k tomu vyjadril: Ľudia stále popierajú zmenu klímy. Ale dve desaťročia dozadu som už chápal ako dôležité je premýšľať nad našou budúcnosťou z pohľadu životného prostredia.

Vlastné záujmy a krátkodobé riešenia znamenajú, že pre záchranu sveta sa koná málo. Musíme začať konať rýchlo. Posledné dve dekády, zatiaľ čo mnoho vlád štátov ignorovalo nebezpečenstvo skleníkových plynov, Dr. Telensky a jeho team  usilovne pracovali a hľadali spôsob ako zvrátiť problémy industrializácie a konzumizmu.
„Som známy tým, že riešim veci potichu, pokiaľ v niečo verím, tak ako tomuto, ale teraz je nevyhnutné aby si túto tému každý všimol“ konštatoval.

Dr. Telensky vytvoril ekologický rezort na pohraničí Slovenska – Poľska. AquaCity Poprad, ktoré bolo postavené na základe využívania geotermálnej a obnoviteľnej energie, bolo otvorené v roku 2005. Súčasťou rezortu sú hotely Mountain View a Hotel Seasons, aquapark s geotermálnymi bazénmi, wellness a sauny.

Ďalší hotel Riverside je súčasťou národného tréningového centra, ktoré sa pýši unikátnym trávnikom ohrievaným geotermálnou vodou.

AquaCity získalo titul  Europe’s Leading Green Hotel počas piatich rokov.

Zdroje uvádzajú, že na svete sa vyprodukuje 32 294 miliónov ton oxidu uhličitého ročne, pričom AquaCity počas toho stého obdobia svojou ekologickou prevádzkou zabráni aby sa 10 000 ton CO2 dostalo do ovzduší. Môže to znieť ako kvapka v mori, pri súčasnom tempe ohrievania svetových oceánov, ale z druhej strany – je to jeden malý ale pozitívny krok pre ľudstvo.